Dancing with the Stars: ‘Het moet echt hetero blijven, James’

James Cooke, de schoothond van Gert Verhulst, gay best friend van Karen Damen en meest populaire homo in Vlaanderen na Jani Kazaltzis mocht afgelopen vrijdagavond over uw tv-scherm dansen tijdens Dancing With The Stars. De VIER-versie van het vroegere vtm-programma Sterren Op De Dansvloer daagt 9 BV’s uit voor een danswedstrijd. Elke bekende Vlaming (of exportproduct van VIER zoals Fabrizio) wordt samen gezet met een professionele danser. Dat een man met een vrouw moet dansen, is nog te verantwoorden met stijlregels. Dat je iemand vraagt om zijn geaardheid te onderdrukken, is verdoken discriminatie. En dat pik ik niet.

Op de tonen van “Born This Way” gaat het laatste deel van Dancing With The Stars van start. Terwijl het gay anthem van Lady Gaga wordt stilgelegd, kondigt Gert Verhulst zijn bekende matroos aan met de woorden: ‘Benieuwd of hij de échte man in zich kan wakker maken.’ Beste Gert, ik hoopte nu echt dat je na jaren samen op een boot leven toch wel al doorhad dat James Cooke een echte man is, net zoals jij een echte man bent en die presentator naast jou er ook één is.

In een filmpje zie je James die nagelbijtend staat de wachten op zijn danspartner in de repetitieruimte. ‘Het zou een leuke verrassing zijn moest er nu een schone vent staan met zo’n six pack.’ Terwijl James zelf het cliché nog eens bevestigt, stelt hij onrechtstreeks ook een boeiende vraag: waarom staat er geen man? Hier had VIER echt mee kunnen scoren. Uiteindelijk gaat dansen niet over wie de man en de vrouw is in een koppel, maar wie leidt en wie volgt. Twee mannen kunnen dus perfect samen dansen, net zoals twee vrouwen of een man en een vrouw in omgekeerde rollen. 

Waarom zou je minder goed een stoere man kunnen neerzetten op de dansvloer, als je met alleen maar jongens bent samen geweest? Of andersom waarom zou iemand als Fabrizio, een ‘échte heteroman’ dat wel kunnen?

Voor VIER was dat een danspas te ver. Bijgevolg moet James de rol van leider aannemen. Wanneer zijn professionele danspartner Björk hem vraagt een ‘stoere man’ te spelen in de chachacha, vult hij zelf aan met ‘hetero’. De van oorsprong Ijslandse danseres neemt het woord niet in de mond maar benadrukt dat James ‘in zijn rol moet blijven van stoere man.’ Hij en eender welke andere man kon net zo goed een Paso Doble dansen als agressieve man of een quickstep als passieve man.

Toch is het James zelf en na de dans ook de jury die op stoer de stempel mannelijk en hetero drukt. Tijdens de repetitie probeert de acteur zich bovendien te verdedigen: ‘Tot mijn 24e heb ik meisjes gehad. Ik heb nog altijd meer meisjes gehad dan jongens.’ Sorry James, maar ik zie de link niet. Waarom zou je minder goed een stoere man kunnen neerzetten op de dansvloer, als je met alleen maar jongens bent samen geweest? Of andersom waarom zou iemand als Fabrizio, een ‘échte heteroman’ dat wel kunnen?

Na hun chachacha en het zoveelste schunnige mopje van presentator Gert, mag de jury James’ mannelijkheid beoordelen. Leah steekt haar oud-leerling een hart onder de riem: ‘Mannelijkheid daar moet je niet aan twijfelen, dat komt vanzelf, je gaat dat kunnen doen.’ Zij ziet die extra dosis testosteron natuurlijk als een rol die een acteur als James zeker aankan. Professionele danser Michel benadrukt daarentegen dat een dans als de chachacha ‘écht hetero moet blijven’. En dat James dat vanavond goed heeft neergezet. Ja, je hoort hem zelfs zeggen ‘Zo hetero is hij geworden.’ Gelukkig beoordelen Joanna en Jan Kooijman James niet op zijn geaardheid, maar op technische onnalatigheden zoals voetenwerk en houding.

Buiten het feit dat James Cooke om de haverklap op mijn tv-scherm verschijnt en ik hem persoonlijk iets te hyperactief vind, ben ik nu naast mijn goesting om hem nog aan het werk te zien ook al mijn moed in hem als rolmodel verloren. Zelf zeggen dat je hetero zal moeten dansen om een geloofwaardige ‘stoere man’ neer te zetten? Heeft hij dan echt niet door dat zijn geaardheid voor de zoveelste keer als USP naar voren wordt geschoven door VIER? Want waarom moest en zou James Cooke meedoen? Niet omdat hij zo goed past naast presentator Gert Verhulst of omdat zijn contract bij VIER nog loopt, maar omdat volgens VIER heel Vlaanderen er naar uitkijkt om James ‘eindelijk eens als man te zien dansen. En daar walg ik nog harder van, dan van Jani Kazaltzis’ kapsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s