God’s Own Country: kalverliefde tussen de lammetjes

Homo’s veroveren de cinemazalen. Na Call Me By Your Name, 120 battements Par Minute en Love, Simon, verschijnt woensdag God’s Own Country in de Belgische zalen. Opnieuw twee jongens die op elkaar verliefd worden, maar dit keer zonder raar leeftijdsverschil, zonder activistisch kantje en zonder een echte coming out. Wel met moeilijk verteerbare rauwe liefde in de Noord-Engelse weilanden.

Johnny Saxby (Josh O’Connor) zit niet in een kast, maar is opgesloten in een boerderij. Specifiek eentje die op sterven na dood is in het Noorden van Engeland. Zijn vader (Ian Hart) kreeg een beroerte en sleept zich door de stallen leunend op twee krukken. Hij commandeert de jonge Johnny die in z’n eentje moet zorgen dat het pasgeboren vee overleefd en de dikste koeien verkocht geraken. De harde omstandigheden en kille natuur maken van Johnny een emotieloze ‘fuck-up’ die zich ieder weekend lam zuipt.

Kille Brit, zachte Roemeen

Regisseur Francis Lee windt er geen doekjes om dat Johnny homo is. Net nadat hij een koe heeft verkocht op de veemarkt, klimt Johnny met een andere boer in zijn lege aanhangwagen. Snel erop en erover. Zin om daarna nog iets te gaan drinken? Nee. De ijskoude Johnny heeft geen zin in liefde. Voor zijn eerste film, zette Francis een bijna stom exemplaar neer. De natuur moet spreken, niet de personages. Hun uiterlijk, de manier waarop ze kijken, handelen, vertelt het verhaal. Zo is er de knappe Gheorghe (Alec Secareanu). Het warme gelaat van de Roemeense gastarbeider die Johnny komt helpen in de lente contrasteert met het bleke gezicht en de enorme flaporen van de Brit. ‘Gypsy’ noemt hij Gheorghe en hij duwt hem in een caravan: ‘Kijkt uit voor de deur want die sluit niet goed.’

Leren liefhebben

De twee jongens moeten een paar dagen logeren vlakbij de kudde schapen om lammetjes ter wereld te brengen en een muurtje te herstellen. Hard labeur, zonder woorden. De eerste nacht is er één van waakzaam wakker liggen. De tweede ochtend vallen de jongens elkaar aan om meteen daarna toe te geven aan hun gevoelens. Bovenop een heuvel, in het ochtendlicht zien we een bleke kont besmeurd met modder. De seksscènes zijn expliciet en zonder enig gevoel voor romantiek, want daar is geen plaats voor in Johnny’s wereld. Iemand teder kussen, moet hij ter plekke leren. Gheorghe neemt zijn tijd. Terwijl de omheining rond het weiland steen per steen wordt opgebouwd, laat Johnny zijn eigen muurtje afbreken.

“Freak”

“Fagott”

“Fuck off”

Handen spreken boekdelen

De twee jongemannen delen amper een woord. Hun handen en hun ogen spreken genoeg. De natuur doet de rest. Lee liet de twee hoofdrolspelers een bootcamp van twee weken afleggen op een boerderij in Engeland. Met resultaat. De twee acteurs ademen vuile stallucht en duwen koeien aan de kant alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Het goed ingeoefende Yorkshire accent van Johnny kleurt de film des te meer. De weinige woorden die hij naar zijn tegenspelers spuwt zijn vlijmscherp.

Van afkeer tot affectie

Maar ook nan (Gemma Jones), die achter de strijkplank blijft staan, kan er wat van: ‘Vergeet niet dat hij hier is om te werken!’, snauwt ze Johnny nog achterna. Terwijl ze beseft dat de knappe Gheorghe ergens in slaagde waar zij eeuwig in faalde: Johnny’s hart ontdooien. De chemie tussen de twee jonge acteurs doet net hetzelfde met de kijker. De afgunst voor de brutale boer draait op de tonen van Patrick Wolf’s Days 180 graden. Een happy end, die spoiler geef ik al graag weg.

God’s Own Country is een homofilm die niet over homo’s gaat. Het is de prent van een gebroken boerenzoon die met een onzichtbare prikkeldraad vastzit aan in zijn stal en gaandeweg een enorme muur rond zich heeft gebouwd. Tot Gheorghe tevoorschijn komt en hem beetje bij beetje de schoonheid van de natuur laat zien. Net zoals Francis Lee dat doet met zijn eerste film.

Vanaf 21 maart te zien in de bioscoop en vanaf 31 maart op Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s