FACT CHECK : “De MIA’s zijn al jaren de Live Nation Awards”

Deze week werden de MIA’s uitgereikt. Een bekende naam in de recensie-wereld, concertnieuws.be had daarop behoorlijk wat negatieve commentaar. Zijn voornaamste bekommernis? De show is een promotiekanaal voor concerten georganiseerd door Live Nation. De recensent besloot zijn recensie van de prijsuitreiking met: “De Music Industry Awards zijn dus al jaren eerder de Live Nation Belgium-awards.” Eens even factchekken!

Laten we het simpel houden. Live Nation is een organisatie die concerten organiseert en daarmee ook zijn winst maakt. Als wat concertnieuws beweert waar is, moeten alle winnaars een link hebben met Live Nation. Dat kunnen we eenvoudig nagaan door te kijken naar de concerten die de winnaars het afgelopen jaar speelden en het komende jaar zullen spelen. Werden ze georganiseerd door Live Nation, dan is er een link.

CHECK:

 • Soulwax (Album): hun concerten in de AB werden gesponsord door Live Nation.
 • AB (Sector Lifetime Achievement): zij werken regelmatig samen met Live Nation.
 • Oscar and the Wolf (Live act, Solo man, Pop): zijn voorgaande en komende concerten in het Sportpaleis werden en worden georganiseerd door Live Nation.
 • Lost Frequencies (Dance): de ondertussen wereldberoemde dj stond in mei in de Lotto Arena, een concert georganiseerd door Live Nation.
 • Warhaus (Alternative): Balthazar-coryfee stond eveneens in de AB, die avond werd georganiseerd door Live Nation.
 • Niels Destadsbader (Vlaams Populair): hij staat in mei in de Ethias Arena samen met Miguel Wiels, met de goedkeuring van Live Nation.
 • Bazart (Nederlandstalig, Groep): de populaire band stond het afgelopen jaar in twee uitverkochte Lotto Arena’s en hoopt om dit jaar het Sportpaleis plat te spelen, met de steun van Live Nation.

FAIL:

 • Melanie De Biasio (Auteur/Componist): de zangeres uit Charleroi schuimde heel wat jazz-festivals af in 2017 onder andere in Leuven en Kortrijk. Die werden allemaal niet georganiseerd door Live Nation. Net zoals haar losstaande concerten.
 • Millionaire (Videoclip): de groep rond Tim Vanhamel deed in 2017 wel enkele concerten, maar geen een daarvan werd door Live Nation georganiseerd.
 • STUFF. (Muzikant, Artwork): de enige link met Live Nation is het feit dat STUFF. in 2017 ‘artist in residence’ was bij de AB en dat die zaal die vaak samenwerkt met Live Nation. Verder stonden ze ook op Pukkelpop, een festival mede georganiseerd door Live Nation. Maar geen enkel losstaand concert kreeg een Live Nation-label.
 • Coely (Urban, Solo vrouw): een van de weinig genomineerde vrouwen stond het afgelopen jaar in een overvolle AB, dat concert werd niet georganiseerd door Live Nation.
 • Blanche (Doorbraak, Hit van het jaar): Toen Eurovision in Zweden werd georganiseerd was Live Nation nog officiële partner. In Kiev, waar Blanche dit jaar ons land mocht vertegenwoordigen, was Live Nation niet te bespeuren. In 2017 stond Blanche ook in de AB, in het voorprogramma van Henri PFR, daar kwam ook geen Live Nation aan te pas. Evenmin bij haar zopas aangekondigde concerten.
 • Raymond van het Groenewoud (Lifetime achievement award): vaste waarde van het Groenewoud won een award voor zijn hele carrière maar de concerten die hij in 2017 gaf, werden niet georganiseerd door Live Nation.

Als we de round-up maken, is duidelijk dat niet alle winnaars een link hebben met Live Nation. De uitspraak dat de Music Industry Awards de Live Nation Awards genoemd kunnen worden is dus onwaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s