Mijn top 10 concerten uit 2017

2017 was één van mijn muzikaalste jaren tot hier toe. In februari werd ik officieel dansende beer, wat zoveel betekent als redactielid zijn van de leukste muziekwebsite van België. Daardoor kon ik dit jaar zo’n 40 concerten recenseren, albums stiekem een weekje op voorhand beluisteren en buiten- en binnenlandse artiesten interviewen. Net zoals vorig jaar, sluit ik mijn muziekjaar in stijl af met een top 10. Het criterium: de grootte van mijn gelukzalige glimlach bij het buitengaan van de zaal. Kei objectief dus!

10. The Kooks

Dit concert was pure nostalgie. Zes jaar geleden zag ik The Kooks voor het eerst aan het werk in Vorst Nationaal op mijn allereerste grote concert. Ondanks het feit dat ze vooral hun laatste album wilden promoten op deze ‘Best Of’-tour, speelden de Britten een feilloos concert met genoeg energie om mij de dag nadien spierpijn te bezorgen.

9. Stormzy

In 2017 leerde ik de grime scene beter kennen. Ik zette mijn vooroordelen even aan de kant en merkte dat Britse hiphop veel meer te bieden heeft dan de Amerikaanse tegenhanger. Er zijn maar weinig MC’s die het tot op een Belgisch podium schoppen, dus die keer dat Stormzy in de AB zou spelen, moest ik erbij zijn. Met kletsnatte T-shirts en een nog grotere liefde voor het genre tot gevolg.

8. Sigrid

Op mijn reis door Engeland, kon ik via de platenmaatschappij van Sigrid aan last minute tickets geraken voor haar eerste uitverkochte show in Londen. Tussen de radio-dj’s en verwende ‘pluggers’ uit de Britse muziekindustrie kreeg ik een voorsmaakje van de set die ze drie maanden later in de AB zou spelen. Maar die in de Londense Scala was natuurlijk veel  beter!

7. Declan McKenna

Het afgelopen jaar is Declan McKenna twee keer langs dezelfde zaal gepasseerd. De eerste keer als voorprogramma van Blossoms en de tweede keer om zijn debuutalbum voor te stellen als hoofdact. Vooral de boodschap die hij brengt, is nog harder blijven hangen toen hij zijn nummers live zong. En Declan is ook gewoon een echt (schattig) showbeest on stage.

6. Equal Idiots

Na een zomer ze zowat op elke affiche te zijn tegengekomen, zette ik mij op de lijst om eens een zaalshow van Equal Idiots te recenseren. Wat blijkt? Ze nemen die festivalsfeer gewoon mee naar binnen. Lees: crowdsurfen naar de bar om er een pintje te gaan halen en vanaf lied nr. 1 moshen vooraan het podium. Kempenaars Pieter en Thibault hebben dan ook een retestrak debuutalbum waar ze live nog extra mee kunnen knallen.

5. The Amazons

‘Wéér een doorsnee Engels groepje dat wéér platte pop-rock speelt,’ was mijn eerste gedachte toen ik The Amazons hoorde. Mijn mening draaide 180 graden middenin de set van de Britse rockband. Zo plat hun plaat klinkt, zo hard gaan ze live. The Amazons moet je niet thuis beluisteren maar in een compacte zaal, waar de vier Britten zélf kunnen laten horen wie ze zijn. Dat er twee rosse zangers in mijn top 10 staan is trouwens puur toeval!

4. The Drums

Als er één Amerikaanse zanger is waar ik wél naar kan luisteren zonder me te ergeren aan z’n accent, dan is het Jonny Pierce van The Drums. De band is ondertussen gekrompen tot enkel en alleen de frontman en dat komt de muziek alleen maar ten goede: pure emoties op rauwe gitaarriffs. De integere speech over jezelf zijn en ‘working class’ muzikanten deed mijn hart helemaal wegsmelten.

3. Sampha

Deze man stal in 2017 mijn hart, telkens een beetje meer. In januari met zijn single ‘(No One Knows Me) Like The Piano’ die grijsgedraaid werd op de BBC. Een maand later blies hij mij omver met z’n album en in maart stond hij voor mijn neus die pijnlijk eerlijke songs te zingen. Process gaat bij elk nummer door merg en been. Het was dan ook een hele eer om er live bij te zijn, toen Sampha de Mercury Prize voor beste Britse album won.

2. Francis and the Lights

Gekker dan Francis’ show heb ik het dit jaar niet geweten. De man danste in de kelder van de Botanique het zweet uit zijn lijf voor amper 50 mensen. Hij trok zich daar niets van aan en huppelde door heel de zaal. Zijn energie en geheimzinnige grijns zullen mij altijd bijblijven. Dat en de doorweekte setlist. En het moment waarop hij naast mij de choreografie van “Friends” danste. Op die manier was Bon Iver dan toch even in ons land.

1. The xx

Hoe kon het ook anders? The xx staat bij mij altijd op één. Ik zag mijn drie Britse go(th)den het afgelopen jaar drie keer. In de winter, een week na de release van hun derde album in Plein Publiek. In de zomer, als headliner op Pukkelpop. Maar de meest legendarische show was die op 1 maart. Zonder het te beseffen stond ik op de tweede rij en liet ik mij volledig betoveren door de magische spiegel-set-up, de bassen van Oliver, de beats van Jamie en de pinnige gitaarplukjes van Romy. Dat die laatste mij telkens weer herkende, maakte mijn jaar compleet. Afgezien daarvan was het concert ook uitermate exxcelent.

Benieuwd welke andere concerten de lijst niet haalden? Check dan deze video, een samenvatting van mijn concertjaar met 1 seconde van elk optreden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s