Duitsers doen het op z’n Scandinavisch: 10 redenen om ‘Dark’ te netflixen!

‘Voor fans van Stranger Things’, zo werd de eerste Duitse Netflix-reeks Dark aan de man en vrouw gebracht. Maar de sci-fi serie is meer dan dat. Veel meer. Oké er verdwijnt een kind, licht flikkert wanneer er iets abnormaals gebeurt en de jaren ’80 herleven. Maar er zijn geen platgetrapte plotlijnen en échte horrortrekjes maken het geheel heel spannend. Om nog maar te zwijgen van de prachtige beelden en diepe karakters. Nog niet overtuigd? Hieronder 10 redenen (zonder spoilers):

1. Eén groot mysterie

Dark vertelt het verhaal van Winden, een fictief dorpje in Duitsland waar volgens de inwoners nooit iets gebeurd. Leugens, zo blijkt. Want er is een kind vermist en het hoofdpersonage Jonas is net zijn vader verloren. Elke aflevering opnieuw kom je een ander stukje van de puzzel te weten en hoe die in elkaar zit. En daar moet je je hoofd bijhouden.

2. Groene cinematografie

In de reeks is één locatie van uitermate groot belang: het bos. En specifiek de Winden Höhle of grotten van Winden. Het eerste vermiste kind bewaarde er zijn drugs en wanneer zijn klasgenoten die voorraad gaan zoeken, verdwijnt er een tweede kind. Het gehele bos en de weg er naartoe zijn prachtig in beeld gebracht. Longshots waarbij je tussen de horror door op adem kunt komen. ‘We wilden cinema naar het kleine scherm brengen,’ vertelden de makers en daar zijn ze zeker in geslaagd.

3. Spooky soundtrack

Hoewel de beelden zoveel mogelijk rust uitstralen is de soundtrack iets geheel anders. Van het beklijvende lied in de opening credits tot de perfect geïntegreerde moderne muziek. Onder andere Fever Ray, Agnes Obel en Mimi Page passeren de revue. Om je in de juiste sfeer te brengen tijdens andere tijdlijnen, mochten hits uit de jaren 1986 en 1953 niet ontbreken. Denk dan bijvoorbeeld aan “Irgendwie, irgendwo, irgendwann”.

4. Jonge en oude topcast

Dark heeft een vrachtwagen aan topacteurs die één voor één perfect gecast werden. 72 personages die vier families vormen over drie tijdsperiodes heen. Acteurs moesten dus uiterlijk goed bij elkaar aansluiten. De neuzen van de twee versies van het hoofdpersonage Jonas zijn dezelfde. Het scherpe gezicht van Ulrich is hetzelfde door de jaren heen en de extreem jonge Helge in 1953 lijkt dezelfde te zijn 66 jaar later. Bovendien zijn de jonge acteurs en actrices in deze serie een vermelding waard. Zeker Louis Hofmann, die de morele tweestrijd van Jonas perfect weergeeft op beeld.

giphy (1).gif

5. Subtiele referenties

In Dark komen we af en toe in het jaar 1986 en 1953 terecht. In tegenstelling tot bij Stranger Things wordt je niet om je oren gegooid met jaren ’80 referenties. De broeken zijn iets hoger en de muziek iets anders, maar verder zit het tijdsverschil in de details. Een rubiks kubus, een kernfabriek die lijdt onder het Tjernobyl-schandaal en de eerste computerspelletjes. Op de achtergrond, niet schreeuwerig.

7. Horror zonder bloed

Horror kan heel makkelijk (een demogorgon) of net heel eng. Vogels die dood uit de lucht vallen bijvoorbeeld. In Dark is niet veel bloed te zien en nog minder actie. Het geweld beperkt zich tot de lichte vechtpartijen op de speelplaats. En toch blijft je hartslag continu aan zijn bovengrens. Een priester die in raadsels praat, een demente opa met een verminkt gezicht of lijken die worden teruggevonden met verbrande ogen. Zelfs een donkere grot waar niets of niemand zich schuil houdt kan je na twee afleveringen al tot op het puntje van je stoel brengen.

giphy.gif

6. Regen regen regen

In Winden regent het veel. Heel veel. De personages lijken er ook totaal niets om te geven. Ze gaan zonder jas naar buiten en staan daar uren in de stortvloed te wachten. Op beeld kan regen heel makkelijk een sfeer zetten, vaak een trieste. In Dark is het hemelwater er gewoon altijd en krijg je argwaan wanneer het wegdek er droog uitziet of een personage z’n paraplu bovenhaalt.

8. Ronde karakters

Omdat het verhaal zoveel lagen heeft en de personages continu met morele vraagstukken worden geconfronteerd zijn ze noch a noch b. De leugens die van het dorpje een etterende zweer maken, eisen na verloop van tijd hun tol. De inwoners evolueren van brave nietsvermoedende burgers naar professionele stilzwijgers en oplichters. Alle maskers vallen natuurlijk pas in de laatste aflevering, maar van bij het begin doet de sfeer vermoeden dat niemand in het dorp een zuiver verleden heeft.

giphy (2).gif

10. De Scandinavische look & feel

De verhaallijn, de kille sfeer, de muziek, zelfs de namen van sommige personages, ze doen allemaal denken aan de typische Scandinavische crimi’s. Maar de taal is wel degelijk Duits. Daar zullen veel kijkers in het begin op afknappen. Het klinkt minder exotisch dan Zweeds of Deens maar geeft de reeks wel meteen een eigen toon.

giphy (3).gif

9. Breinbrekers

Omdat het verhaal zo goed en zo ingewikkeld in elkaar zit, komt er bij deze Netflix-reeks geen ‘chill’ aan te pas. Elke nieuw puzzelstukje zorgt voor verwarring en de vele personages maken het behoorlijk moeilijk om te kunnen blijven volgen. Hoewel de reeks integraal op Netflix staat, kijk je ze best niet in één keer. Of gewoon elke aflevering twee maal: één keer om te weten wie waar én wanneer is, een tweede keer om na te denken over alle existentiële kwesties waar de personages mee worstelen. De seizoensfinale is er eentje om je volledige brein mee kapot te breken.

giphy (5).gif

Dark is vanaf 1 december volledig te bekijken op Netflix in 190 landen. Het is de eerste Duitse reeks op Netflix. Way to go, Germany!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s