Ongehoord: Nilüfer Yanya

In de reeks Ongehoord probeer ik lezers nieuwe muziek bij te brengen die volgens mij ongehoord is. Ongehoord goed, boeiend maar ook letterlijk ongehoord door het grote publiek. Heb je zelf nog muziek die je absoluut wil laten horen? Laat het weten! Deze week een zangeres uit het Verenigd Koninkrijk, met roots over heel de wereld en een heel eigen stem.

Een dame met een wild kapsel en een ingetogen stemgeluid. Nilüfer Yanya maakt rustige muziek met gitaren en zachte blazers. Haar stem klinkt extreem diep en vertelt cryptisch verhalen. De mix van jazz en pop die Yanya brengt, doet denken aan King Krule, Kate Tempest en Rex Orange County. Op haar dertiende leerde ze gitaar spelen maar op haar achttiende overwon ze pas voor het eerst haar plankenkoorts.

Yanya stond deze zomer in het voorprogramma van The XX en kaapte onlangs een plekje weg op de longlist BBC Sound of 2018. Ze bracht al twee EPs uit en speelt binnenkort een kerstspecial in Londen. Hoewel ze afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk, heeft ze daar niet veel mee. Yanya’s ouders hebben namelijk roots in Turkije, Ierland en Barbados, wat ook te horen is in haar muziek. Bij ons in de buurt is Nilüfer Yanya binnenkort te zien op het Eurosonic-festival in Groningen.

Fun fact: samen met haar zus richtte ze ‘Artist in Transit’ op, een organisatie die in de vluchtelingenkampen van Griekenland kinderen doet kennismaken met muziek en sport.

Facebook / Twitter / Instagram

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s