Welke Belgische concertzaal is nu de grootste?

Het is een vraag die vaak over de lippen van concertgangers gaat: hoeveel mensen zouden er in deze zaal passen? Voor eens en voor altijd is het antwoord nu terug te vinden op deze pagina. (foto’s: Facebook)

In het lijstje van Belgische concertzalen is het Sportpaleis de grootste, met een capaciteit van 23.000 zit- en staanplaatsen. Natuurlijk telt België ook een gigantisch Koning Boudewijnstadion van 60.000 plaatsen en een even grote wei in Werchter waar binnenkort Ed Sheeran zal optreden. Maar deze lijst beperkt zich tot de concertzalen die overdekt zijn.

concertzalenbelgie.jpg

De Lotto Arena en Vorst Nationaal hebben een gelijkaardige capaciteit van 8.000 plaatsen. Paleis 12 naast het Atomium kan grote evenementen organiseren waarbij zo’n 15.000 mensen in het gebouw passen. Daarom wordt de zaal ook gebruikt als indoor festivalsite. In Brussel-centrum staat ook de bekendste concertzaal van het land. De Ancienne Belgique kan in zijn grootste zaal 2.000 muziekliefhebbers ontvangen, net als het Koninklijk Circus. Maar in die zaal worden voorlopig geen concerten georganiseerd. Vorige eigenaar Botanique kan in zijn grootste zaal, de Orangerie 650 concertgangers herbergen.

In de uithoeken van Vlaanderen staan ook heel wat concertzalen, De Roma in Antwerpen en het Capitole in Gent kunnen zo’n 1.500 mensen ontvangen. Verder in Gent, heeft de grootste zaal van de Vooruit een capaciteit van 1.000 plaatsen en kunnen maximum 750 concertgangers genieten van een muziekaal avondje in de Handelsbeurs.

Antwerpen heeft naast het Sportpaleis, de Lotto Arena en de Roma ook nog een muziekgebouw in het noorden van de stad. Trix kan in zijn grootste zaal 1.100 muziekliefhebbers een concert laten meepikken. Maar er worden natuurlijk ook workshops gegeven en er zijn repetitieruimtes, net als in de Muziekodroom in Hasselt. De grootste concertzaal van Limburg heeft een capaciteit van 900 plaatsen.

Wie niet naar Brussel, Antwerpen, Gent of Hasselt wil, kan ook terecht bij het Wilde Westen (vroeger De Kreun) in Kortrijk, samen met 599 anderen. Of in het Depot in Leuven, waar Air Traffic afgelopen weekend drie keer voor zo’n 850 fans mocht spelen.

Welke concertzalen ontbreken nog op dit lijstje? En dewelke is volgens jullie nu de leukste? Laat het weten in een reactie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s