No Bad Day voor Tom Odell in de AB

Maandagavond stond pianoman Tom Odell in een uitverkochte Ancienne Belgique. Hij speelde er de laatste show van zijn No Bad Days-tour en stelde de nieuwe plaat Wrong Crowd voor aan het Belgisch publiek. Na een eentonig voorprogramma van Eurosongkandidaat Tom Dice en een indrukwekkende stem van Jade Bird trakteerde de blonde zanger de rumoerige AB op een mooie mix van oude en nieuwe nummers. (foto’s: Enola / Mother Love Muziekmagazine)

Na een uitputtingsslag aan voorprogramma’s wandelt de breedlachende Tom Odell om iets na negen het podium op gevolgd door zijn vierkoppige band. De avond wordt ingezet met het meest jazzy nummer van de nieuwe plaat: Still Getting Used to Being On My Own. Eenzaam is Tom niet. Vanachter z’n vleugelpiano krijgt hij hulp van gitarist Max Cliverd, bassist Max Goff en maar liefst twee drummers. Luke Hughes neemt de fijne percussie voor zijn rekening terwijl Andy Burrows (Razorlight) erop los klopt en tegelijkertijd toonvast meezingt.

Grijnzende charmezanger
Tijdens het tweede nummer al kan de energieke Tom Odell niet langer achter zijn piano blijven zitten. Voor de gelegenheid had de AB een korte loper bij het podium gebouwd waarlangs Tom het publiek in kon. Als een verdwaalde nonkel op een familiefeest begroet hij iedereen met een zwaai en een lach tijdens I Know. Het nummer van de debuutplaat krijgt een verfrissend middenstuk zodat iedereen gedwee kan meeklappen. Titelsong Wrong Crowd klinkt daarentegen vreemd. Ontzettend veel echo op de stem van Odell en teveel elektronische frutsels kunnen de juiste sfeer niet zetten. Het rock ’n roll einde maakt dan weer veel goed. Bij Concrete staat de grijnzende Tom Odell rechts op het podium zonder piano, aan het andere eind gitarist Max Cliverd. Het meest sexy nummer op zijn nieuwe album wordt volledig uitgekleed. Hoewel het volgens de tekst voeten zijn die onder de lakens tegen elkaar wrijven, krijgt de AB het plots heel warm wanneer Odell als volwaardige charmezanger met de microfoon staat te flirten.

Iedereen stil bij gloednieuw nummer ‘Valium’
Can’t Pretend
 is minder vrolijk. De extreem luide stem van Odell geeft het nummer een dramatische sfeer. Wie had ooit durven denken dat Tom vroeger enkel piano wilde spelen en liever niet zong. Zonder in-ears en met een Britse bescheidenheid slaat hij opnieuw iedereen met verstomming. De uithalen tijdens Sparrow zijn fenomenaal. De piano krijgt opnieuw de hoofdrol tijdens het breekbare Heal. Tom vertelt over zijn dagje Brussel. Hij is blij terug in België te zijn maar vindt het jammer dat alle musea gesloten zijn op maandag. ‘So, I just walked around Brussels and got rained upon.’ Zijn No Bad Days-tour begon al in het najaar. Na de feestdagen nam Tom een maand vrij om aan een derde album te schrijven. ‘Sinds enkele dagen speel ik dit nieuwe nummer, het heet Valium.’ Oh nee denkt de AB, we zijn een testpubliek. Twee zinnen in het refrein zijn we Tom enorm dankbaar. Ik laat een traantje, hier en daar hoor ik gesnik en kippenvel komen tot op de billen omhoog. ‘You have come and gone, now you’re just a number on my telephone. Just another reason for my Valium. Was that what you want?’ Simpel en geniale teksten in combinatie met een euforische melodie, gebracht door een stem die een knikje laat horen op de gevoeligste momenten. En dan kom je achteraf te weten dat Valium een geneesmiddel tegen slapeloosheid, paniekaanvallen en stress is. Right in the feels, Tom.

Hier en daar een dansje, voor en op de piano
Om niet iedereen uitgehuild naar huis te sturen sluit hij het nieuwe nummer af met een lachend kuchje alsof hij wil zeggen ‘Ik ben ok, het is maar een liedje.’ Meteen zet hij het volgende gebroken hart-anthem in: Here I Am. De band zet hem kracht bij voor een grandioos einde. Het tempo klimt terug de hoogte in met Hold Me. In het middenstuk, vallen de wildebrassen achter hem stil en haalt Tom zijn falsetstem naar boven. Tom Odell geeft zich altijd volledig of het nu samen met zijn band of alleen als hartenbreker is. Tijdens Entertainment, een bonustrack van het nieuwe album, demonstreert Odell vooraan op het podium een komiek dansje. Heupwiegend en meeklappend lacht de zaal zich een kriek. Als hij nog niet alle hartjes van de zaal gestolen had, is dat nu zeker het geval. Afsluiten doet de innemende Tom met zijn grootste hit Another Love terwijl hij vanop de piano zijn band dirigeert.

Afsluiten met een slappe lach
Het is lang wachten op de toegift. Met meezinger Till I Lost kunnen we nog eens extra genieten van de Britse stembanden. De avond krijgt een romantisch einde met Grow Old with Me en Somehow, om die perfecte liefdesbel daarna te doorprikken met Magnetised. De afsluiter begint met een slappe lach. De ondertussen bezweten Tom probeert zijn koel terug te vinden na een verspreking. ‘I’ve got the giggles now.’ Na de vierde poging, geraakt hij voorbij de tweede zin. Het publiek zingt luidkeels mee en een brede grijns verschijnt op het gezicht van de blonde knaap. Zelfs tijdens de triestigste nummers kan hij die brede lach niet verstoppen. Het is wat hem zo aaibaar maakt.

Samen met z’n band die hem al vanaf dag één ondersteunen, maakte Tom Odell maandag vooral veel plezier. Of het publiek nu stil was of niet. Tom gaf zich de volle 100%. Het ruitjes-hemd met de chelsea-boots heeft hij omgeruild voor een net kostuum. Toch klinkt Tom Odell nog even rebels en kleurt hij nog steeds graag buiten lijntjes. De beloftevolle Brit is op en naast het podium het best te vergelijken met een verdwaalde bloke uit West Sussex die zichzelf telkens opnieuw verbaasd met zijn kunnen.

Setlist: Still Getting Used to Being on My Own / I Know / Wrong Crowd / Concrete / Can’t Pretend / Sparrow / Heal / Valium / Here I Am / Hold Me / Entertainment / Another Love / Till I Lost / Grow Old With Me / Somehow / Magnetised

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s