iBoy, de smartphone superheldenfilm

Januari betekende voor Netflix de lancering van een hoop nieuwe films en series. Naast kleppers als A Series Of Unfortunate Events en Captain America: Civil War werd afgelopen vrijdag een nieuwe Netflix Original film op de wereld losgelaten: iBoy. Over een jongen die na een spijtig ongeval wakker wordt met delen van zijn smartphone in zijn hersenen. Met zijn nieuw brein probeert hij de achterbuurten van London op te kuisen van drugdealers en ander gespuis. Een doordeweekse actie-film voor fans van smartphones en Maisie Williams.

iBoy is geen alledaagse superhelden-film. De basisingrediënten zijn er: een jongen die plots superkrachten krijgt, een meisje waar hij voor vecht, een stad bedolven onder de misdaden en een oma als voogd die nog niet half weet waar haar kleinzoon mee bezig is. Toch blijft de gemiddelde geek op zijn honger zitten. Het is te snel duidelijk hoe de vork in de steel zit en de opbouw naar een grote ontknoping verloopt te langzaam. Gelukkig zorgen de inventieve acties van smartphone superheld Tom (Bill Milner) ervoor dat de kijker, ondanks het voorspelbare verhaal, blijft hangen tot het fenomenale einde.

Smartphone als superkracht
De film begint wanneer Tom (Bill Milner) voor het eerst op bezoek gaat bij zijn crush Lucy, gespeeld door Maisie Williams, Arya Stark uit Game of Thrones. Die eerste date loopt grandioos mis. Tom betrapt vier gemaskerde mannen die de flat van Lucy zijn binnengedrongen. Een van hen neemt Tom onder schot terwijl die bang wegvlucht. Tien dagen later ontwaakt Tom uit een coma met delen van zijn smartphone in zijn hersenen. Al snel blijkt dat hij die kan gebruiken om eender welke technologie te manipuleren. Onder de schuilnaam iBoy probeert hij met zijn nieuwe superkrachten uit te zoeken wie er Lucy’s flat binnendrong en waarom.

Grimmig Londen
Hoewel de film zich afspeelt in het drukke Londen, krijgen we daar maar weinig van te zien. De rich & famous business-torens vormen de achtergrond waartegen de armzalige flatgebouwen volgepropt met drugdealers zich aftekenen. Telkens Tom uit zijn raam staart zien we een Londen in de vorm van een grote database. Hij kan eender welke gegevens uit eender welk gebouw plukken en de lichten van de hoogste wolkenkrabbers in een oogwenk doven. De jonge acteur Bill Milner is een perfecte cast voor de rol van Tom. Een onzekere jongen die zijn uiterlijk niet meeheeft. Het litteken boven zijn rechteroor geeft hem bovendien een buitenaards kantje. Zijn tegenspeelster Maisie Williams zet hier net als in Game of Thrones een meisje neer dat niet zomaar over zich heen laat lopen, dit keer in normale kleren. De chemie tussen de twee tieners is geloofwaardig en ondanks haar kleinere rol wordt de film grotendeels door Williams’ acteerprestaties gedragen.

Behalve Milner en Williams, zien we oude bekenden Rory Kinnear die de rol van slechterik Ellman op zich neemt en Miranda Richardson die de excentrieke oma van Tom speelt. iBoy is, tien jaar na de release van de iPhone, een van de eerste films waarin technologie een superkracht wordt. Toch is het obsessieve technologie-gebruik niet het hoofdthema. De belangrijkste boodschap is vriendschap en verraad.

Dit artikel verscheen ook op Newsmonkey.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s