Rogue One: minder Stars, more Wars

Net als vorig jaar met de release van Star Wars Episode VII The Force Awakens trekken dit weekend opnieuw honderden Star Wars-fans met een bang hartje naar de bioscoop. Disney nam voor de tweede keer op rij het roer in handen maar stippelde godzijdank een mooie koers uit voor Rogue One A Star Wars-Story. Geen overdreven kleurrijke fantasy-film waar nostalgie en losse eindjes moeten teasen naar een vervolgfilm maar een compleet nieuw verhaal dat de vergeten Rebellen van de vorige saga’s een gezicht geeft.

Rogue One is een film die losstaat van de zeven Star Wars-episodes, maar zich wel in hetzelfde universum afspeelt. De korte omschrijving van het verhaal kregen we al mee in 1977 bij de openingstekst van Episode IV: A New Hope.

De Rebellen zouden de plannen van de Death Star, een nieuw wapen, hebben gestolen. Het resultaat van hun missie is dus gekend. Toch is deze sequel van de drie prequels geen voorspelbare typische Star Wars-film.

Geen Luke of Leia
Het verhaal begint bij een onschuldige Rijkspiloot Bodhi Rook (Riz Ahmed) die in opdracht van ingenieur Galen Erso (Mads Mikkelsen) een boodschap moet overdragen aan zijn vriend en Clone Wars-veteraan Saw Gerrera (Forest Whitaker). Wanneer de Rebellen hiervan weet krijgen, sturen ze kapitein Cassian Andor (Diego Luna) op zoektocht naar Jyn Erso (Felicity Jones), de dochter van Galen. Haar naam zou de deuren van Saw Gerrera’s burcht kunnen openen zodat de Rebellen de boodschap kunnen onderscheppen. Galen Erso die jarenlang tegen zijn wil meewerkte aan een nieuw massavernietigingswapen voor het Rijk hoopt via deze weg de Rebellen op de hoogte te brengen van de wapenplannen van het Rijk. Orson Krennic (Ben Mendelsohn), onderdirecteur van Darth Vader en leider van project Death Star probeert er alles aan te doen de spion te vinden en de plannen in veiligheid te houden.
De trend uit de laatste Star Wars-Episodes wordt voortgezet door opnieuw een sterk vrouwelijk hoofdpersonage te creëeren. Hoewel Jyn Erso blaakt van zelfvertrouwen en haar mannetje kan staan tegenover kapitein Cassian duurt het lang voor ze zich uit haar rol van hulpmiddel durft te wrikken. Haar gebrek aan charme maakt het moeilijk om  collega-rebellen te overtuigen haar pad te volgen in de strijd tegen het kwade.

De Force is een grote farce
Jyn heeft geen onderontwikkelde force of Jedi-genen. Hierin verschilt Rogue One met alle andere Star Wars-films. Er is maar één lightsaber te zien en amper sprake van jedi’s of Siths. De Force wordt als een religie gezien waar enkel dwazen in geloven. Rogue One toont echte mensen in een echte oorlog. De gevechten tussen Stormtroopers en Rebellen worden uitgevochten met granaten, scherpschutters en bazooka’s en niet met één op één lightsaber-battles. De gelijkenis met oorlogssituaties op onze planeet zijn niet ver weg. Overheidsacties die onschuldige burgers doden en guerilla-achtige boobytraps van de Rebellen brengen de film dichter bij de aarde en in het bijzonder conflictgebieden als Syrië. Enkel de laserpistolen waaruit groen en rood licht schijnt doen vermoeden dat het zich in een galaxy far far away afspeelt. Om de sci-fi-goeroes te sussen werd de oorlog ook uitgevochten in de ruimte. Disney heeft op vraag van de fans de gevechten tussen TIE-fighters en X-wings extra uitgerokken, de reuze gevechtsschilpadden zijn ook terug en voor de liefhebbers met daddy-issues maakt een astmatisch donker figuur enkele cameo’s.

Opnieuw een praatzieke droïd
Mooie vergezichten op planeten als Jedha, drukke stadskernen en parelwitte stranden in Scarif roepen meteen de Star Wars-sfeer op en maken het schril contrast tussen alledaags leven en oorlog glashelder. Van de ene op de andere minuut is een bruisende stad compleet weggeveegd.
Gelukkig is er ook plaats voor ademruimte tussen de grimmige gevechtsscènes. De luchtige interacties tussen eerlijke droïd K2-SO en afstandelijke Jyn Erso doen denken aan die tussen Luke en C3PO. Ook de oneliners van de blinde maar dappere krijger Chirrut Imwe (Wen Jiang), die steevast in de Force gelooft, helderen de film bij momenten op. Dat zijn trouwste kompaan Baze Malbus (Wen Jiang) een struise buskruit-liefhebber is, maakt het duo eens zo aaibaar. De acteurs zijn dan niet dé klassiekers, toch leveren ze een topprestatie. De grootste pluimen gaan naar Diego Luna wiens personage kapitein Cassian Andor moet kiezen tussen zijn opdracht en wat zijn hart wil. Het buitenlands accent stoort niet en geeft subtiel mee dat iedereen zich verenigt tegen het kwaad.

Hoewel je al weet dat de Rebellen uiteindelijk de plannen van de Death Star in handen zullen krijgen, kan regisseur Edwards de spanningsboog lang aanhouden. Meerdere keren kijken de Rebellen de dood in de ogen. Jammer genoeg leren we er maar een handvol beter kennen. De rest vult het beeld op en ontploft voor het algemeen belang, zonder een naam of verhaal achter te laten. Veel nieuwe helden à la Rey of Han Solo krijgen we niet op ons bord, wel een veelzijdiger kijk op de strijd tussen goed en kwaad en hoe die tal van onschuldige burgers kan treffen, net zoals vandaag in a galaxy close close to home.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s