Shura kort en kil in de AB ***

Afgelopen vrijdag stond de 25-jarige Britse-Rusissche zangeres Aleksandra Lilah Denton, Shura voor de vrienden, eindelijk met een debuutalbum in de AB. De half gevulde zaal kon genieten van een korte maar foutloze uitvoering van haar eighties liefdesliedjes.  *** (coverfoto: Michel Preumont)

Shura, een product van de BBC sound of 2015, bracht onlangs haar debuutalbum Nothing’s Real uit. Een verzameling samples, synth-melodiën en eighties drums. Het publiek in de Ancienne Belgique afgelopen vrijdag was dan ook een mengeling hipsters geboren in de jaren ’90 en fans die de eighties wel meemaakten. Logisch ook, want Shura’s muziek is zo persoonlijk dat ze universeel wordt. We zijn toch allemaal wel eens te verlegen geweest om een liefde toe te geven. De autobiografische songs kwamen goed tot hun recht in de zaal die voor de gelegenheid gehuld was in duizende kleine lichtjes. “Het voelt alsof we door de ruimte zweven, maar eigenlijk staan we hier een concert te geven.” Het spaceship was nog niet half gevuld en landde al terug op de aarde na een kort uurtje.

Thanks Shura for the wonderful (but too short) gig!

A post shared by Britta Verheeken (@brittaver) on

Alsof het nog niet allemaal geheeld is.
In het donker komt ze het podium opgelopen om de avond te beginnen met Nothing’s Real. Nadien grijpt de in een muts gehulde Shura meteen naar haar handdoek waar een fan een teddybeer achterliet. “How should we call him? Slik? Weird name for a Teddybear, but why not?” Interactie met het publiek is er zeker hoewel Shura tijdens de eerste helft van de show in het duister blijft staan. Zelfs bij What’s It Gonna Be, haar meest up-tempo nummer, blijft de Britse  stijf achter haar keyboard staan. Geen spot op haar gericht die ook maar iets van haar gezicht laat zien. Pas wanneer op het eind van Kids ’n Stuff haar wollen muts afvalt, staat de echte Shura op het podium, zo lijkt. De overgang naar Indecision gaat feilloos en toont hoeveel talent ze in huis heeft. Shura zingt bovendien met zoveel gevoel dat je bijna niet durft mee te zingen. Het is haar verhaal en de littekens zijn duidelijk nog niet dichtgegroeid. What Happened To Us, grote hit 2Shy en Make it Up, een nummer over “Na een break-up het openbaar vervoer moeten nemen en wenen voor de ogen van vreemden.” raken de gevoelige snaar.

A post shared by Kim (@kimsptk) on

Vreemd einde na een korte show.
Bij het voorlaatste lied Touch raadt Shura iedereen aan even met elkaar te kussen, net zoals in de videoclip. Na een paar verlegen blikken link en rechts, stelt ze iedereen gerust: “Het moet niet hoor, je moet je zeker niet verplicht voelen!” Ze grinnikt en verandert dan plots weer in iemand die haar gebroken hart zomaar op tafel legt. Afsluiten doet Shura met White Light, een nummer over “anders zijn, raar zijn, maar het toch cool vinden.” Ze verontschuldigt zich dat er geen encore zal zijn. Dat ze maar tien nummers heeft en dat ze belooft snel terug te keren met een nieuw album. Het is moeilijk te geloven dat de avond hier al stopt. Shura bracht al singles uit van zeven minuten lang. En een albumteaser met samples uit homevideo’s. Plaats voor zulke experimenten was er niet in de AB. Toch probeert ze de avond te besluiten met een ongewoon einde. White Light krijgt een lange en agressieve outro waarbij touchpads op de grond worden geslagen. Een bruut afscheid na een ingetogen en vrij modaal concert.  Het kleine verlegen meisje zal nog moeten groeien, wil ze zalen als die van de AB vullen. Contact met het publiek is er al, nu de show nog iets intenser en verrassender maken. En dat doe je jammer genoeg niet door een muts op te zetten of op het eind een touchpad omver te gooien.

Setlist: Nothing’s Real/What’s it gonna be/Kids ‚n stuff/Indecision/What happened To us/2Shy/Make It Up/Touch/White Light

SHURA 💞

A post shared by Emilie Tondeur (@emilights) on

 

 

 

 

3 gedachten over “Shura kort en kil in de AB ***

  1. Pingback: Mijn top 10 concerten uit 2016 | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s