Vrolijke Jeremy Loops in de AB

 

Dit weekend stond sympathieke Zuid-Afrikaan Jeremy Loops in de Ancienne Belgique. Zonder bekendheid of radiopromotie en met maar 1 album wist hij in de uitverkochte zaal een feestje te bouwen.

Jeremy Hewitt uit Kommetjie nabij Kaapstad begon zo’n 8 jaar geleden met muziek. Dankzij zijn vriendschap met youtuber Ben Brown, een niet onbekende Britse vlogger, kreeg hij enkele jaren geleden ook gehoor in Europa. In België kon hij met zijn looppedalen zieltjes winnen tijdens het voorprogramma van Amerikaanse band Twenty One Pilots in Trix. Op festivals als Couleur Café en Brussels Summer Festival groeide het aantal fans. In februari deed hij de AB Club vullen en zaterdagavond kwam hij terug met meer sfeer en meer muziek voor een groter publiek.

Muziek maken met een saxofoon, pedalen en een stuk Speelgoed.
Meteen bij het begin van de show laat Jeremy zien hoe zijn ‘loops‘ werken. Hij neemt zijn mondharmonica op, speelt die opname opnieuw af en speelt er een andere melodie overheen die hij ook opneemt. Dan begint hij te beatboxen en gitaar te spelen. Na nog geen halve minuut heeft hij een volledige instrumentale ondersteuning voor zijn zang: “You There! Turn around! Welcome to the show! If you wanna have fun say Aye!” Na drie keer hetzelfde zinnetje kan je niet anders dan beginnen bewegen.
Daarin zit meteen het verschil met collega-pedaalartiest Ed Sheeran. Waar hij vooral zachte liedjes speelt met enkel een gitaar en zijn stem, gebruikt Loops beide, de saxofoon van zijn vriend Jamie Faull en een speelgoedset. Drummer Devin Jones en bassist Mr Sakitumi geven de kleine pedaalkunstwerkjes wat meer inhoud. Met momenten komt ook  rapper Motheo Moleko het podium opgesprongen.
Jeremy’s opzwepende popfolk nummers brengen de AB meteen in een vrolijke sfeer. Na het tweede nummer Sinner haalt Loops een stuk speelgoed boven “I wasn’t going to add this song to the set because well, the toy. But turns out many of you love this one.” Dat hij elke keer dat logge stuk plastic moet meesleuren is inderdaad een karwei. Maar het is elk concert een enorme ijsbreker. Een andere toegevoegde waarde in Mission To The Sun was de solo van saxofonist Jamie. De band is volledig op elkaar ingespeeld en kan dan ook niet blijven stilstaan. Ze huppelen als het ware over het podium. Die vrolijkheid straalt af op het publiek.

“Ik ben zo dankbaar dat ik dit allemaal mag doen. Elke avond kan ik dit gekke ding doen. Wij mogen op een podium gaan staan en mensen gelukkig maken. Dat is toch gek?”

Twee nieuwe nummers en een eerlijk dankwoordje
De fans krijgen van Loops de belofte van een tweede album. “If you homies keep telling your friends about us, leep listening to our music, we will continue to come back.” Van dat tweede album kregen we al twee nieuwe nummers te horen. The City, over het gevoel dat je de stad wil ontsnappen, sloeg meteen aan en was beter radiomateriaal dan het andere nummer The Shore. Die laatste droeg Loops op aan zijn homies en aan een vriendin Robin. “Vorige week verloor ik een van mijn beste vrienden, Robin. De avond dat ze stierf, moest ik een show spelen in Engeland. Ik ben altijd eerlijk en vertelde dan ook meteen hoe ik mij voelde. Het publiek deelde in mijn leed en begreep me. Jullie, mijn homies, zijn een soort thuis voor mij, ver weg van Kaapstad. En zo zie je maar, eender waar ter wereld zal je zien dat we allemaal gelijk zijn. We zijn allemaal mensen.” Dan vraagt hij ons mee op de foto te gaan, want “deze zaal is zo mooi en jullie zijn een onvergetelijk publiek.”

Grandioos einde met een zingende en springende AB.
De avond bereikt zijn hoogtepunt na meezingers Running Away en My Shoes. Het opzwepende ritme doet iedereen een gat in de lucht springen. Na Skinny Blues te hebben opgedragen aan zijn vriendin Robin kon hij het ook niet laten zijn Zuid-Afrikaanse homies een hart onder de riem te steken met Down South. Zijn muziekaal eerbetoon aan Zuid-Afrika krijgt een nieuw einde in de vorm van een Bob Marley-cover. Loops sluit zijn set af na een uitgebreid dankwoord met een lied dat hij “nooit of nooit zal opnemen. Waarom? Omdat ik dat al lang geleden zo heb beslist en me eraan wil houden.” Only The Good Die Young is een verzameling saxofoonsolo’s en stemvervormingen dat gestructureerd begint maar al snel ontploft tot een allegaartje van improvisaties. De jongens laten zich volledig gaan.
In de toegift gaat het dak er compleet af. Publieksfavoriet Higher Stakes wordt door man en vrouw luidkeels meegezongen. “It’s a broken heart. It’s a broken heart.” zingt iedereen met evenveel melige inleving. “Mogen we er nog eentje doen? Ik weet dat we al over onze tijdslimiet zijn gegaan. Maar als jullie het willen, spelen we nog een laatste keer voor jullie.” Het funkie See I Wrote It For You zet de tent voor een laatste keer in brand. Reuzenballonnen vliegen over het springende publiek. Een mooier einde kon meneer Loops zich niet inbeelden. Hij vraagt ons of we ook eens willen ‘gelooped’ worden. Zonder begeleiding, in zijn micro zingt de AB het refrein. Kippenvel tot op je billen wanneer je dan net voor het refrein een laatste keer losbarst, de opname van een volle AB hoort. Wat een micro, een stem en een paar pedalen niet allemaal kunnen teweeg brengen.

View this post on Instagram

#jeremyloops #anciennebelgique

A post shared by StephenSarre (@sarre_stephen) on

Setlist:
Welcome to the show
Sinner
Mission to the sun
The city
Skinny blues
The shore
Running away
My shoes
Down south/dont worry
Only the good die young(sax)
—-
Higher stakes
I wrote it for you

Advertenties

Een gedachte over “Vrolijke Jeremy Loops in de AB

  1. Pingback: Mijn top 10 concerten uit 2016 | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s