Griezelige Burton ontroert in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Burton keert terug naar het witte doek met een griezelig gezellige familiefilm. Gebaseerd op het boek van Ransom Riggs neemt hij ons mee naar een typische Burton-wereld waar het Brasschaats kasteel Torenhof een hoofdrol speelt.

In het kasteel dat hier fungeert als tehuis herbergt de mysterieuze Miss Peregrine haar peculiar children. Ze herleven dankzij de tijdmanipulatie van hun beschermster al 75 jaar lang dezelfde dag (3 september 1943). Dit om eeuwig te kunnen leven op een veilige plaats ver weg van monsters. Het hoofdpersonnage Jacob Portman, een doodgewone jongen uit Florida krijgt van zijn grootvader de opdracht hen te bezoeken in Wales. Na overtuiging van zijn ouders ruilen Jacob en zijn vader de typisch Amerikaanse Edward Scissorhands-wijk in voor een eiland met 30 bewoners, een gezonken schip als trekpleister en één hotel. Op zoek naar het tehuis komt Jacob terecht in de tijdslus van 3 september 1943 en ontmoet daar de bijzondere kinderen. Onder andere Hugh die een bijennest in zijn maag heeft, Olive die met haar handen vuur kan maken en de onzichtbare Millard wonen bij Miss Peregrine. De zwevende Emma die lucht kan manipuleren ziet in Jacob zijn grootvader Abe, die net als hem bevriend geraakte met de bijzondere kinderen. Wanneer Jacob waarschuwt dat de eigenaardige Mr. Barron mogelijks op het eiland is gesignaleerd, moeten de bijzondere kinderen hun tijdslus ontvluchten.

Van de fleurige tuinen bezaaid met kunstige struiksculpturen, het verlaten schip op de bodem van de zee en de angstaanjagende monsters, alles in de film ademt Tim Burton. Niet de commerciële Burton van Sweeney Todd en Alice in Wonderland, maar de oude Burton van Edward Scissorhands en Beetlejuice. Net als de kleine Tim, voelt Jacob zich in dit grimmige sprookje een outsider en is hij bang van monsters met glibberige tentakels. Het horrorgehalte in deze familiefilm ligt tevens behoorlijk hoog. Van het eten van oogballen tot de blinde onzichtbare monsters en vlijmscherpe handen van Mr. Barron. Gelukkig weet Burton zoals in zijn oude films het evenwicht te vinden tussen humor en horror. Zowel de stuntelige acties van de monsters als het feit elke dag op exact hetzelfde tijdstip een eekhoorntje te moeten redden doen het publiek lachen. Verbaal zorgt voornamelijk badguy Samuel L. Jackson voor wat leuke oneliners. Een rol die net zoals die van Miss Peregrine uitermate goed gecast is. Eva Green mocht na Dark Shadows nog eens Leading Lady spelen in een Burtonfilm en dat deed op prachtige wijze. De chemie tussen Asa Butterfield die de hoofdrol vertolkt (Hugo, The Boy in the Striped Pyjamas) en Ella Purnell die de rol van Emma op zich neemt is soms wat twijfelend en doet de tienerliefde minder smeulen dan in andere Young Adult-verfilmingen. Gelukkig maken de acteerprestaties van de andere kinderen veel goed en weet Asa op z’n eentje het outsiders-gevoel geloofwaardig over te brengen. Zo blijft ook de voornaamste (cliché-)boodschap van het boek én de film in tact: het maakt niet uit dat je anders of ‘bijzonder’ bent, samen sterk.

Het tempo van de film ligt behoorlijk laag, wat het verhaal alleen maar ten goede komt. Burton neemt zijn tijd om ons kennis te laten maken met de personages, het tehuis, de mooie vergezichten van Wales, de geschiedenis van de kinderen en de excentrieke kostuums. Jammer genoeg gaat het op cruciale momenten te snel. Wie dan niet goed oplet kan de draad wel eens verliezen en Miss Peregrine zit niet in de zaal om de tijd terug te draaien.

Brasschaat en bij uitbreiding heel België mag trots zijn op het feit dat Burton een kasteel in ons landje heeft gekozen om wekenlang te bestoken met filmcrews. Of het extra toeristen gaat opleveren, zal de tijd moeten uitwijzen. Al overweeg ik na het bekijken van het eindresultaat een bezoekje aan domein Torenhof, misschien kom ik er nog wel een ‘peculiar’ tegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s