Nieuwe Buren met Karen Damen en James Cooke

Aandacht! Aandacht! Vanaf vanavond is Karen Damen terug op uw scherm te zien. Dit keer niet alleen maar met hilarische acteur en theaterproducent James Cooke aan haar zij. De twee levensgenieters proberen voor 30 dagen te overleven met een leefloon van 768 euro.

Van Karen weten we na haar programma Perfect dat ze het breed genoeg heeft: een hypermoderne villa met een fitness en een muziekstudio erin en twee dure auto’s voor de deur. Ze geeft zelf toe niet te hoeven nadenken voor ze iets koopt net als James die liever uitgeeft dan sparen. De eerste aflevering draait vooral om de luxe die ze hebben en zullen moeten missen de komende 30 dagen. Hun laatste avondmaal is dan ook een met een michelinster of twee.

Wanneer ze eenmaal in hun nieuwe woonst zijn aangekomen, een eenvoudig rijhuis in Hoboken, is het pas echt menens. De tuin ligt er verwoekerd bij, in de slaapkamer past net een tweepersoonsbed en de keuken “doet denken aan de keuken bij ons thuis vroeger.” Alle luxe hebben Karen en James thuis moeten laten: gsm, laptop en de haardroger. Om zich te vervoeren krijgen ze een oude Honda Civic en voor noodgevallen is er de Nokia 3310 met een beltegoed van 3 euro.

De kijker wordt met de neus op de feiten gedrukt. Met minder dan 800 euro per maand rondkomen is hard. Elke aankoop moet je afwegen: hebben we dit echt nodig of niet? Karen en James verklapten dan ook meteen bij de lancering van het programma dat het hen niet gelukt is. Armoede gaat natuurlijk niet enkel over geld alleen. Ons olijke duo zat  niet in de schulden en werd al meteen door de buren getrakteerd op een avondje voetbal. Bovendien was er na 30 dagen al licht aan het einde van de tunnel. Voor heel veel arme Vlamingen is dat niet zo. Toch kan Nieuwe Buren een eyeopener zijn voor de rijke bevolking in Vlaanderen. Zoals Karen het zelf verwoord: “we zijn er toch rijker van geworden.”

VIJF probeert met Nieuwe Buren ook een ander sociale thema aan te halen door James en Karen vrijwilligerswerk te laten doen in een bejaardentehuis. Op die manier focust het programma niet enkel op armoede en zakt het niet weg in een deprimerende woensdagavond. Met de saus van flapuit Karen Damen en clown James Cooke erbovenop is Nieuwe Buren bovenal een realistische komedie met een lach en af en toe een traan.

Nieuwe Buren elke woensdag om 21u15 op VIJF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s