Review: Harry Potter – de tentoonstelling

Maandagochtend bezocht ik de Harry Potter-expo in Brussel. Hier mijn review.

Wie een grote Harry Potter-fan is, kan zich hier de ogen uitstaren: kostuums, rekwisieten en decorstukken die effectief gebruikt werden in de Harry Potter-films staan op nog geen halve meter van jou. Je mag van alles foto’s nemen (zonder flits) en je kan ook echt deelnemen door Zwerkbal te spelen of aan een Mandragora te trekken. De tentoonstelling begint met een sorteersessie. Uit een groep van zo’n 30 bezoekers kiest een medewerker van de expo drie vrijwilligers die elk plaats mogen nemen onder de Sorteerhoed. Vrij voorspelbaar werden de kleintjes allemaal ingedeeld in Gryffoendor.

Daarna wordt de groep bezoekers naar een tweede kamer geleid. Op een tiental beeldschermen zien we een compilatie van de 8 Harry Potter-films zodat ook de leken mee zijn met wat hen te wachten staat. De beelden stoppen bij het begin van de magische wereld: de Hogwarts Express. Iedereen kijkt naar rechts waar twee grote lichten aanspringen: daar staat hij! We worden allemaal haastig voorbij de locomotief gejaagd en kunnen dan aan de eigenlijke expo beginnen.

De expo is ingedeeld in een aantal grote categorieën: de vertrekken van Ron en Harry, de leslokalen van de verschillende professoren, Hagrid’s hut, het verboden bos, Zwerkbal, de Doodoeners en de Grote Hal. Vooral de kostuums en rekwisieten roepen veel herinneringen op aan de films. Je kan aan de kostuums ook zien hoe groot de 12-jarige Daniel Radcliffe was of wat voor schoenen Hermoine droeg in haar eerste jaar Zweinstein. Ook de rekwisieten waren met heel veel detail uitgewerkt. Jammer dat wanneer je de films niet goed kent, je ook niet veel rekwisieten zal herkennen. Wie immers geen audio gids had, kreeg enkel info als: Materiaal uit leslokaal van Slakhoorn. Decorstukken waren er niet al te veel. Vooral de nagemaakte deuren van de Grote Hal (de echte staan nog in Londen) waren indrukwekkend alsook de hut van Hagrid.

Wat ik nog miste op deze Expo was meer ruimte. Je wordt onmiddellijk met een groep van 30 mensen in een smalle doorgang geperst waar iedereen naar een en hetzelfde schilderij staat te kijken. Ook was de tentoonstelling één lange gang en kon je al van heel ver horen wat er stond te gebeuren in het volgende deel. Wie al in de Warner Bros Harry Potter Studios in Londen is geweest komt bij deze tentoonstelling van een koude kermis thuis. Daar wordt namelijk extreem veel informatie gegeven op bordjes en in video’s. Je leert er hoe de films werden gemaakt, hoe je een pruik moet monteren of een gezicht moet boetseren en je ziet foto’s en video’s van achter de schermen. De focus in deze tentoonstelling lag jammer genoeg vooral op de jongste bezoekers. Harry Potter leeft inderdaad verder, via de boeken, de films en nu ook de theaterstukken. Maar de eerste generatie fans, die ondertussen net als Harry volwassen zijn, werden vergeten. Dat de prijs misschien iets te hoog is voor wat de tentoonstelling te bieden heeft kan niet te verwijten zijn aan commercieel geldlust want de museumshop had maar een zeer beperkt aantal souvenirs te koop.

Misschien had de organisatie van de Expo er goed aangedaan een extra tijdslot te bewaren voor volwassen bezoekers opdat ze ook eens gesorteerd kunnen worden in een afdeling zonder zich te schamen en niet bij elk kostuum de kleine kindjes voor moeten laten. Hetzelfde geldt voor degene met een audiogids. De gelukkigen die er wel een ter beschikking hadden, zorgden ter ergernis van andere bezoekers vaak voor opstoppingen. Al bij al een leuke maar vluchtige terugkomst naar de magische wereld, die na een uurtje eindigt in een magere souvenirwinkel. Wie meer Harry Potter wil kan terecht in de Warner Bros Studios in Londen.

 

2 gedachten over “Review: Harry Potter – de tentoonstelling

  1. Sheila @ beineffable.com

    Ik wilde laatst naar de Studios in Londen, toen ik er was. Maar het was helemaal uitverkocht. Nog een betere tip; ga naar Orlando! Wow, dat is daar echt geweldig. Desondanks heb ik genoten van deze expo. Ik ben het wel met je eens, de souvenirwinkel was magertjes. Maar voor fans die de andere locaties niet hebben bezocht, kan ik me voorstellen dat je er wel mooie dingen kon vinden.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s