Love You to Death, de achtste van Tegan and Sara

Love You to Death, de achtste (!) langspeler van het duo Tegan and Sara ligt sinds dit weekend in de betere platenzaak. De tweeling is al sinds 1999 actief in de muziekwereld en wist over de jaren heen een erg trouwe fanbase op te bouwen met hun indie folkrock. Heartthrob deed de koers van de zusjes in 2013 veranderen. Hun popgeluid kan ondertussen concurreren met muziek van bevriende artiesten als Taylor Swift en Katy Perry.

Waar Heartthrob vrolijk en upbeat was, is Love You to Death (LY2D) ondanks de slang en acroniemen volwassen, sober en zelfreflecterend. Het meest aangehaalde thema in interviews, hun identieke tweelingschap, proberen ze op dit album subtiel aan te kaarten. „We zijn twee aparte individuen en hebben er niet voor gekozen om tweelingen te zijn. We vinden het niet jammer, integendeel, wie wil nu geen ingebouwde beste vriend? Maar het tweelingzijn definieert ons niet als persoon.”

Een trage start met een eurosong-trucje.
LY2D opent met het langdradige That Girl, waar Tegan zingt over wie ze geworden is. De hoge synths en eenvoudige drumlijn klinken te simpel voor een Tegan and Sara nummer. Wat volgt is Faint of the Heart dat meteen doet terug denken aan Heartthrob: sexy tunes over een beginnende liefde die blijkbaar wordt tegengesproken door vele. De eurosong-vibe dringt door in de bridge waar Tegan plots a capella zingt met enkel een drumlijn die live ongetwijfeld de klappende handen zal begeleiden. Dit trucje komt nog een paar keer terug. Met Boyfriend belanden we bij het eerste lied van Sara. De dames schrijven inderdaad hun nummers apart en werken ze samen af. Ze vinden het namelijk ongelofelijk moeilijk om samen te schrijven. „Daarvoor moet je als zussen een heel sterke relatie hebben,” aldus Sara. De mythe dat Sara altijd de hitsongs schrijft, is bij deze weer bevestigd. Boyfriend is een mogelijk zomerhit en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. De hartverscheurende zanglijnen en de zwevende melodie worden afgewisseld met een upbeat refrein. Dying to Know is een van mijn favorieten, hoewel het het meest afwijkt van vorige Tegan and Sara-nummers. De tekst is zo herkenbaar en eerlijk en het refrein met z’n oohs ultra meezingbaar. Hetzelfde niveau wordt hooggehouden in Stop Desire. Een nummer dat ook door Years & Years zou kunnen worden gezongen. Het is zo ultrapop dat je meteen roze donuts voorbij ziet vliegen. Het refrein blijft in je hoofd zitten en de lyrics zijn verleidelijk ontvlambaar.

Volwassen liefdesliedjes met aanmoedigende woorden.
White Knuckles geeft een warrige indruk in het begin, wanneer je de tekst erbij haalt wordt duidelijk waarom: dit nummer is het grote tweeling-lied op LY2D. “Excuses for the bruises we wear, black and blue now, breaking each other like knuckles in a fight” Dat de zusjes elkaar veel hebben afgerammeld wisten fans al langer maar nu schreven ze er ook een ballad over. Vermoedelijk het eerste tweeling-ballad in de popgeschiedenis. Bovendien wordt dit verzoeningsnummer gezongen door beide Tegan én Sara en neemt er niet een van de twee de hoofdlijn voor haar rekening terwijl de andere backing is. 100x is naast Stop Desire een van de hoogtepunten op LY2D. Sara’s zachtzijde stem snijdt recht door het hart wanneer ze haar excuses aanbiedt. De ballad die enkel steunt op de twee zussen en een piano brengt sinds lang een rustig nummer in hun uitgebreide discografie. Het tempo wordt terug opgedreven tijdens BWU oftewel Be With You. Een volwassen liefdeslied over trouwen en vooral het niet noodzakelijke aan die conventie. Sara zingt heel voorzichtig in de strofes en trekt dan haar keel open in het catchy refrein. U-turn is een meta-nummer dat instructies geeft bij ldvd: „Write you a letter, send sweet poems. Ask you for forgiveness, tell you I was wrong. Sit myself down, bring my pride in. And start to focus, change who I’ve been.” Maar maakt dan weer een U-turn wanneer Tegan toegeeft dat dat niet zo simpel is: „Give me a second, let me u-turn. Write you the love song you’ve earned.” De achtste langspeler sluit af met Hang on to the Night, een softe elektronische ballad die met aanmoedigende woorden een warm deken vormt voor de verlaten zielen onder ons.

Of ze met #LY2D hun verdiende plaats in de hitlijsten eindelijk kunnen bemachtigen lijkt me sterk. Heartthrob deed het ontzettend goed voor een Tegan and Sara-cd en het zal moeilijk zijn om met deze achtste productie dat succes te overtreffen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s