Ongehoord: Catfish and the Bottlemen

In de reeks Ongehoord probeer ik lezers nieuwe muziek bij te brengen die volgens mij ongehoord is. Ongehoord goed, boeiend maar ook letterlijk ongehoord door het grote publiek. Heb je zelf nog ongehoorde muziek die je absoluut wil laten horen? Laat het gerust weten! Deze week een band die al veel te lang ongehoord is: Catfish and the Bottlemen.

De pop/rockband uit het Verenigd Koninkrijk is sinds hun oprichting in 2008 enkele keren van formatie veranderd maar houdt nu al een tijdje stand onder hun huidige vorm: frontman Ryan Evan “Van” McCann, gitarist Johnny “Bondy” Bond, bassist Benjamin “Benji” Blakeway en drummer Robert Hall. Hun kentekens: lang haar, gitaren, catchy riffs en een innemende stem.

Catfish and the Bottlemen bracht in 2009 en 2010 twee EPs uit en in september 2014 volgde dan eindelijk hun  debuutalbum: The Balcony. De vier ideale schoonzonen besteden enorm veel aandacht aan hun live-optredens en investeerden al hun spaargeld tijdens de eerste jaren van hun bestaan altijd terug in de band. Ze wilden muziek maken, songs schrijven en deden het niet voor roem of rijkdom. Hun eerste optredens als vijftienjarigen vonden plaats op straat na concerten van andere bands. Tijdens hun eerste tour leefden ze vanuit een kleine bestelwagen die Van’s papa bestuurde. Diezelfde frontman prijst zijn band hier voor: Catfish and the Bottlemen heeft hun succes niet te danken aan een internethit. Ze zijn organisch gegroeid en leerden veel bij tijdens hun eerste tours. Ik denk dat er in heel Engeland geen enkele zaal is die ze niet hebben gespeeld. Tegenwoordig zijn de zalen iets groter en zijn ze in een mum van tijd uitverkocht. Dat klinkt vreemd omdat de band geen miljoenen volgers heeft. Ze zijn niet echt aanwezig op het internet, alhoewel ik hen dankzij hun intrigerende naam en subtiele albumhoes op twitter aanklikte. Na vele jaren toeren door Engeland, Amerika, een deel van Europa en Japan, selecteerden ze op vraag van het publiek 11 nummers die op het eerste album terecht kwamen. De band stond ook altijd open voor aanpassingen van de setlist en discussieerde hier graag over met de fans. Van en co. luisteren naar hun publiek en proberen ook altijd contact te leggen in het echt, niet via sociale media.

Catfish and The Bottlemens muziek lijkt sterk op die van andere Britse bands als The Kooks, Arctic Monkeys, Miles Kane, The Wombats en Kasabian. Met de catchy riffs blijven hits als Kathleen en Cocoon zeker hangen. De waarachtige teksten die door een ruige stem worden gezongen met een vet brits accent maken de muziek veel stoerder dan je zou verwachten van vier ogenschijnlijk brave jongens. Omwille van hun lange bestaan, hebben ze al veel ervaring op het podium. Een show van Catfish and the Bottlemen stelt daarom ook niet teleur. Ondanks hun succes in Amerika en Engeland worden ze niet gedraaid bij ons in België. Het was tijdens de BBC Music Awards eind 2014 dat ik voor het eerst van hen hoorde, ik kende de bandnaam maar had er nog niet naar geluisterd. Daar brachten ze hun single Kathleen en namen ze de Introducing award in ontvangst. Twee jaar later ontvingen ze op de BRITs de award voor beste Britse doorbraak. Een beetje te laat vond Van, de band bestaat immers al 8 jaar. Wat sommige toen ook vermoedden omwille van hun professionaliteit. Vorige maand kondigden ze hun een tweede album aan: The Ride waarvan nu al twee singles te horen zijn. Hoewel ze al talloze keren in Engeland en Amerika hebben getoerd, blijft Europa aan hun schema ontsnappen. Ze speelden wel in de Charlatan, maar dat is ondertussen al 2 jaar geleden. Na hun passage op Rock Werchter vorige zomer hoopte ik stiekem op wat meer radiospeeltijd en/of een headline-optreden in een zaal als de AB of Trix.  Misschien iets voor het nieuwe album?

Je kan Catfish and the Bottlemen volgen via hun website, facebook, twitter, instagram. Hun debuutalbum staat op iTunes en Spotify en weldra wordt daar een tweede aan toegevoegd (27 mei).

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s