emma4be

26 maart 2016

Wanneer je baas zegt dat je dat dossier niet moet afwerken, omdat je dan meer tijd en energie in een ander kan steken, dan laat je dat toch meteen vallen? Maar wanneer ons lichaam ons probeert duidelijk te maken dat we moeten stoppen en energie besparen, doen we dit niet. De griep is in het land en het valt me op hoe mensen nog steeds doorgaan met het dagelijks leven wanneer hun lichaam duidelijke signalen van uitputting geeft. Voor een klein hoestje en een neus die loopt moet je geen drie weken op de zetel liggen. Maar drie keer per week blijven sporten, werken, druk doen en uitgaan is ook geen goed idee. Het is belangrijk dat je aanvoelt wanneer het teveel wordt, wanneer je lichaam letterlijk halt roept en je moet luisteren.
Soms is het moeilijk en daarom negeren we gewoon haar noden. Dat wordt ons dan nefast. Vijf dagen ziekte worden er tien en die pijn wordt steeds erger. We beseffen te laat wat we wel hadden moeten doen. Zodra we weer op scherp staan, vergeten we die blunder en begaan even later dezelfde fout. Het is niet leuk om een systeem te gehoorzamen terwijl we allemaal liever ons drukke leven verderzetten. Wanneer je tijdens de dag in slaap valt, luister en kruip vroeger in bed. Wanneer je voelt dat je een verkoudheid begint te krijgen, luister en stop even met druk doen, laat jezelf genezen. Wanneer je tijdens het sporten plots pijn voelt, luister, verlaag je tempo en pas je schema aan.

Ik weet niet wie ons ons lichaam gegeven heeft, maar het is een mooi en zeer nuttig ding. Luister ernaar en draag er zorg voor, je hebt er maar één.

2 gedachten over “Luister naar jezelf.

  1. Pingback: Favorieten maart | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s