Ongehoord: Rat Boy

In de reeks Ongehoord probeer ik lezers nieuwe muziek bij te brengen die volgens mij ongehoord is. Ongehoord goed, boeiend maar ook letterlijk ongehoord door het grote publiek. Heb je zelf nog ongehoorde muziek die je absoluut wil laten horen? Laat het gerust weten! Deze week: Rat Boy.

Rat Boy is het pseudoniem van Jordan Cardy, jong geweld van 19 uit Essex. Zijn muziek zit ergens tussen pop, punk en hip-hop en is vooral gebaseerd op “samples”, geluidsfragmenten die Cardy overal en van iedereen opneemt. Toen hij de schoolbanken moest verlaten wegens te weinig motivatie, werkte hij een tijd in een pub waar hij naar hartenlust geluiden en gesprekken kon opnemen via zijn gsm. Ondertussen had hij genoeg materiaal verzameld om een eerste mixtape te maken in zijn slaapkamer en die naar verschillende platenmaatschappijen te sturen. Een jaar later heeft hij vandaag de dag een contract te pakken bij Parlophone, mede dankzij Babyshambles-lid Drew McConnell.
Zijn naam kreeg Rat Boy op school, omdat hij “zich gedroeg als een rat.” Die punk-attitude dringt ook door in zijn muziek en live shows. Wie het geluk heeft gehad om Rat Boy al eens live aan het werk te zien weet dat de shows super energiek zijn. Veel dansen, springen, meegesleurd worden met op het einde een invitatie om het podium te komen afbreken.


Rat Boy is al ongeveer een jaar actief, ik heb voor het eerst van hem gehoord via fans van The 1975 op twitter begin oktober, toen hij opende voor die band in de UK. Verder speelde hij op een van de zij-podia van het Reading & Leeds-festival afgelopen zomer en heeft hij net een kleine tour doorheen de UK afgesloten in samenwerking met NME. Datzelfde magazine reikte vorige week nog de Best New Artist-award uit aan Cardy & co. Dit jaar doet hij nog een eigen UK-tour in mei en speelt hij opnieuw op Reading & Leeds in augustus. Voorlopig staat België niet op zijn agenda maar passeert hij wel bij de Noorderburen voor Best Kept Secret.
Rat Boy werd begin dit jaar toegevoegd aan de BBC Radio 1 Sound of 2016-lijst waarvan Jack Garatt de grote winnaar is. Bij Gunther D was hij een paar weken terug “klapper van de week.” De kans is dus groot dat hij meer en meer gehoord zal worden in ons land, zeker nu radiostations verschillende leden van die BBC-lijst op hun playlist zetten.

Wie Rat Boy beter wil leren kennen kan het best naar zijn interactieve website surfen. Hij is te zien op 18 juni in Nederland (Best Kept Secret), zijn mixtapes staan ondertussen ook op iTunes.

Advertenties

Een gedachte over “Ongehoord: Rat Boy

  1. Pingback: Schorriemorrie Rat Boy mengen klassieke hip hop en ruige rock op SCUM | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s