TROYE wie?

Het zal niet lang meer duren voor de jonge koorknaap Troye Sivan onze lage landen onveilig maakt. Op 20-jarige leeftijd bracht hij vorige week zijn debuut Blue Neighbourhood uit. Maar wie is deze onbekende Australiër?

tumblr_inline_n9t8ctPmfR1slxj00

Troye Sivan komt uit Zuid-Afrika. Of was het nu toch Australië?

Troye Sivan Mellet werd geboren op 5 juni 1995 in Zuid-Afrika maar verhuisde tijdens zijn tweede levensjaar naar het Australische Perth. Hij heeft een grotere zus, een grotere broer en een kleinere broer.

Misschien heb je hem al op je tv-scherm gezien?
troye2.gif

Op zijn dertiende stond Troye al in de spotlights toen hij de rol van de jonge Wolverine vertolkte in X-Men Origins: Wolverine. Dit was niet zijn enigste verschijning op het witte doek. Een jaar later werd hij gecast voor de rol van Spud in de gelijknamige film. Die Zuid-Afrikaanse Harry Potter kreeg daarna nog twee vervolgfilms met Troye in de hoofdrol.

Of ken je hem vanop YouTube?
anigif_enhanced-31798-1408720217-16

Troye vertelde onlangs nog hoe hij vroeger zelf naar zangers op YouTube keek en ernaar verlangde hetzelfde te doen. Dus zette hij zijn webcam aan en in nog geen vijf minuten stond zijn eerste cover online. De rest is geschiedenis.

Maar hij zingt niet alleen op YouTube.
1421842904-troye-7-1

Naarmate hij meer en meer zijn weg begint te vinden in de online wereld en beseft dat er best wel wat mensen meekijken, houdt hij het zingen even voor bekeken. Hij laat zijn trouwe volgers echter niet in de steek en begint vlogs (video-blogs) te uploaden. Filmpjes waarin hij vragen van fans beantwoordt of een uitdaging aangaat met een andere YouTube’er.

Voor zijn grote doorbraak in de muziekwereld bracht hij al hier en daar een single uit.
tumblr_meprr4jXx91rag23no2_500

Zo was hij bijvoorbeeld ontroerd door het boek “The Fault in Our Stars” van John Green en besloot er een lied over te schrijven. Hij heeft ook een jaaroverzicht in een 2012– en 2013-song gegoten en enkele covers op zijn Youtube-channel gepost. Niets vergeleken met wat komen zou natuurlijk.

Hoewel zijn zalen vollopen met tienermeisjes, is hij wel degelijk voor de mannen. Sorry, ladies!
tumblr_mr6qu0c86y1rgte7ro2_500

In 2013 vertelde hij in een coming out-video aan zijn volgers dat hij homo is. Dit is nog steeds een van zijn populairste video’s. Samen met het feit dat hij net zoals elke generatiegenoot niet van zijn laptop kan blijven en van elke zucht een tweet maakt, staat hij dichter bij de jongeren. Hij is wie hij is en brengt die boodschap ook over aan de youngsters.

Troye scoorde in de zomer van 2013 een contract bij EMI Australia.
tumblr_mtjqcmHhhc1sa11cso2_250.gif

 

 

 

 

 

 

Hij was toen nog maar net 18 en werd door Time-magazine al getipt als een van de invloedrijkste jongeren van 2014.

Dit hield hij nog geheim. In de zomer van 2014 verscheen dan plots zijn eerste EP: TRXYE.
anigif_enhanced-31230-1408720564-8

De EP met 5 zelfgeschreven nummers ging rechtstreeks naar nummer 1 in de iTunes album charts in 55 landen. De single Happy Little Pill werd bij ons enkele keren op de radio gedraaid, maar de aandacht verdween al snel.

Terwijl iedereen zat te wachten op een volledig album, lanceerde Sivan in september 2015 een tweede EP WILD in aanloop naar het grote debuutalbum Blue Neighbourhood.
tumblr_ns62dr4Oh81qaw0cqo1_400

Het jaar tussen TRXYE en WILD was het behoorlijk stil op Troye’s youtube-channel. Troye wilde dan ook al zijn tijd en moeite in het schrijven van nummers steken. En zoals we vandaag allemaal kunnen horen: hard work pays off.

Tussen WILD en de release van zijn debuutalbum lanceerde Troye een muziekvideo-trilogie “Blue Neighbourhood” van de nummers: Wild, Fools en Talk Me Down.

In deze triologie speelt Troye zelf mee. Zijn personage wordt verliefd op zijn beste jeugdvriend. Deze weet niet hoe hij er mee moet omgaan en wordt langs vaderskant erop gewezen dat het niet kan. Troye laat hiermee zien dat hij zich niet zal aanpassen aan de normen van de huidige popcultuur. Hij wil niet acteren over wie hij is en zal ook niet terugdeinzen om een “he” of “boy” te gebruiken in zijn teksten.

Vrijdag 4 december kwam dan eindelijk zijn debuutalbum uit: Blue Neighbourhood.
tumblr_nyytfiwa201v0iqi2o1_500.gif

Het album kon ook meteen op een tour rekenen door de US, Australië en een deel van Europa. Een volgende grotere tour werd ondertussen al aangekondigd. Je kan hem bij ons bewonderen in Trix op 25 april 2016. (als je nog aan tickets geraakt, het concert was uitverkocht in nog geen vijf minuten)

Troye is een voorbeeld voor onze en komende generaties. Een internetfreak om trots op te zijn.
tumblr_mmzkhmS4O91qeh7fno1_500

5c5600e3835df46bbacb59e31d8caad4

black-and-white-boy-cutting-girl-Favim.com-906304

In een samenleving waar jongeren als leeglopers worden beschouwd die hun tijd verspillen op het internet, is het fantastisch om te zien wat Troye met datzelfde internet heeft gedaan. Hij is een van ons, begrijpt de jeugd en probeert ze op een positieve manier iets bij te brengen. Als is het maar hoe je een regenboogcake bakt.
tumblr_manfcseA7E1rginjto5_400

Bedankt, Troye!

Advertenties

Een gedachte over “TROYE wie?

  1. Pingback: Troye Sivan voor het eerst in België. | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s