Wat is er vanavond op tv? Het najaar op één, vtm en VIER.

Dit najaar is het weer tijd voor nieuwe tv-programma’s! Maar op den duur kan je door het bos de bomen niet meer zien, zoveel keuze. In deze post probeer ik jullie door mijn aanraders van het najaar te loodsen. Zet de digicorder maar al aan!

Eén kondigde onlangs zijn vernieuwing aan.
Thuis bij één” klinkt het in de tv-spot en doet al meteen vermoeden dat de kaskraker blijft. Naast Thuis houden ook andere vaste waarden stand: Blokken, Dagelijkse kost, het weer, het journaal, Koppen, Iedereen beroemd, Villa politica en De zevende dag. Eén probeert te vernieuwen maar de nieuwe programma’s lijken toch nog vaak copy-cats. Merci Merckx, een Vive le vélo buiten het seizoen en Van Gils & Gasten, een Reyers Laat met een andere titel.
Dit najaar zet ik mijn geld bij één in op De allesweter. Of het nu op VIER of op één is, presentator Lieven Scheire weet overal kennis in een humorkostuum te steken. In De allesweter quizzen vier bekende koppen tegen elkaar, eentje heeft een oortje in en weet alle antwoorden. Het publiek mag de mol of „allesweter” mee helpen ontmaskeren, bovendien gaat de winst van de finalist naar een goed doel. Quizzen met niet-BV’s kan dit najaar bij één in Kalmte kan u redden. Pappenheimer-ancien Tom Lenaerts neemt de presentatie van deze zenuwslopende quiz voor zijn rekening. De hartslag van de kandidaten bepaalt mee de puntentelling, je hoofd koel houden is noodzakelijk.

Verder in de lijst met nieuwe programma’s valt Het Huis op. Een journalist wordt samen met een bekende Vlaming voor 24uur opgesloten in een villa, daaruit zou dan een diepgaand praatprogramma moeten komen. Laten we hopen dat het even succesvol zal zijn als Kroost dat volgens mij als voorbeeld diende. Aan BV’s niet te weinig op één. Love it or hate it, maar hipster Joy Anna Thielemans is na je instagram-feed nu ook niet meer weg te zappen van je tv. Zij presenteert elke maandag Het Sterkste Netwerk, een wedstrijd waarbij twee bekende Vlamingen opdrachten moeten volbrengen met behulp van hun vrienden op sociale media. Eén mag dit najaar twee nieuwe fictiereeksen voor zijn rekening nemen: T. over het leven van een excentrieke professor criminologie met Koen de Bouw en Ella Leyers in de hoofdrol en Voor wat hoort wat over een groep jongeren die hun taakstraf uitzitten in een luxebejaardentehuis. Om te lachen is er nog altijd Loslopend wild, de dolle dames komen later dit najaar terug met een derde reeks.
Naast Via Annemie nodigt één dit najaar ook Lieven Blancquaert opnieuw uit. Dit keer niet om geboortes rondom de wereld onder de loep te nemen maar huwelijken. Naast de docu Wedding Day is er ook Wereldsteden. Hierin volgt de kijker zes Belgen die het proberen maken aan de andere kant van de aardbol.
Behoorlijk wat reportagewerk dus, een paar nieuwe quizzen en twee fictiereeksen worden in de oude programmering gegooid.
Ik zap dit najaar naar één voor: De Allesweter, Het Sterkste Netwerk, Voor wat hoort wat, Loslopend wild

Vtm mag weer trots zijn op hun lange lijst nieuwe producties.
Op maandag is er Project K. Koen Wouters doet een Tom Waes’ke en probeert zijn kinderdromen waar te maken: piloot zijn, wielrennen, chefkok in een topkeuken spelen of olifantenrijden in Afrika, niets dat hij niet durft. Waaghals Koen wordt op maandagavond gevolgd door De Bunker. Een donkere fictiereeks over de Belgische staatsveiligheid. Een crimi geregisseerd door Jan Verheyen waarin Sven de Ridder zich serieus probeert te houden en het scherm deelt met een hoop nieuwe acteurs. Zal dit de Zone Stad-blunder doen vergeten en een reeks als Cordon kunnen evenaren?

Op dinsdag gaat vtm terug in de tijd met Alloo bij Jambers. Luc Alloo doet een Jambers’ke en gaat met hem zijn hele carrière nog eens bovenhalen. Meer non-fictie volgt op woensdagavond met Het Geheime Leven van 5-jarigen. Daarin werd een kleuterklas gevuld met een stel camera’s. Het leven in de poppenhoek en aan de knutseltafel wordt door twee kinderpsychiaters geanalyseerd. Een docu of een komedie, dat zien we vanaf 2 september. Woensdagavond gaat verder met Jonas & Van Geel. Hij zal het Tegen de Sterren op-gat proberen vullen met een eigen humoristische show voorzien van muziek, dans en spektakel. De bekende Vlamingen mogen hier ook niet ontbreken. Op vrijdagavond herneemt hij zijn voorstelling in een late night-setting en plaatst hij één bekende gast centraal. Onze eigenste Jimmy Fallon dus. Op donderdag is het uitkijken naar Helden van hier: door het vuur, waarin we een brandweerkorps uit het Gentse volgen op hun heldentochten. Daar waar de camera’s stoppen nemen de bodycams het over en duikt de kijker mee de actie in. De werkweek sluit vtm traditiegetrouw af met een talentenjacht. K3 kondigde eerder dit jaar aan dat ze ermee zullen stoppen, of beter gezegd „de fakkel zullen doorgeven”. Vtm is ondertussen al gespecialiseerd in het opsporen van talent. Ook in K3 zoekt K3 zullen kandidaten zingen voor een jury, een bootcamp doorstaan en al dan niet naar de liveshows doorstoten. Wanneer de 3 nieuwe K’s gekozen zijn gaat vtm verder op zoek naar talent in The Voice Kids. En dan volgen vermoedelijk nog The Voice, So You Think You Can Dance en Belgium’s Got Talent.
Later dit najaar pakt vtm nog uit met Europese topserie The Team. Een Deen, een Duitser en een Belg spelen voor een keer niet mee in een mop, maar moeten een drievoudige moord oplossen. De Belgische hoofdrol is voor Veerle Baetens en indien u niet genoeg krijgt van Koen De Bouw op één, kan u hem hier ook terugvinden. Met deze reeks snoept vtm stiekem een Lumière-crimi weg die we anders op Canvas zouden verwachten.
Ik zap dit najaar naar vtm voor: De Bunker, Helden van bij ons, K3 zoekt K3, The Team.

Bij VIER zien we dit najaar niet zoveel nieuwe programma’s.
De Ideale Wereld is terug en gelukkig maar. Het prijzenwinnend informatieprogramma rond Otto-Jan Ham en zijn copiloten doet de zender VIER duidelijk goed en is al langer een van mijn favoriete tv-programma’s. Luc Haekens die in vorige seizoenen reportages bij De Ideale Wereld draaide, krijgt dit najaar bij VIER een eigen programma: De Blauwe Gids. In een iets veredelde versie van The Sky is the Limit geeft Luc ons een kijk in het leven van de adel in België.

De Ideale Wereld wordt vanaf oktober gevolgd door een retour van De Slimste Mens. Het is voorlopig nog wachten op de kandidatenlijst en gokken wordt moeilijk. Wie heeft er ondertussen nog niet meegedaan? De Rechtbank is ook terug van weggeweest alsook het Klapsalon en Komen Eten. Nieuw dit najaar op VIER is Karen & De Coster. Na haar korte reportages bij Café Corsari heeft woestijnvis bijna-ex-k3 Karen Damen weten strikken voor een talkshow die de Kruitfabriek moet doen vergeten. Geflankeerd door Gilles De Coster debatteren ze elke woensdagavond over alledaagse onderwerpen. Geubels laat dit najaar zijn Belgen vallen. In Geubels en de Idioten stuurt Philippe iedere donderdag twee vervangers op pad om in zijn plaats allerlei proeven uit te voeren. Idioten van dienst zijn Pedro Elias (bekend van Bloot en Speren) en Sarah Vandeursen (Kenji Minogue). Het WK voetbal is afgelopen en dus had Jan Mulder dit jaar tijd om een eigen programma te presenteren. In Dwangers zien we elke dinsdag het verslag van zijn reis naar Thailand. Hij nam zeven Vlamingen mee die lijden aan een dwangneurose en probeerde hen te helpen hun leven in eigen handen te nemen. Een intrigerend programma dat de kijker ongetwijfeld een uniek beeld zal voorschotelen. Later dit najaar kunnen we bij VIER kijken naar The Tonight Show, een Amerikaanse late night-talkshow gepresenteerd door Jimmy Fallon. Of dit zal aanslaan bij het Belgische publiek blijft een vraagteken.
Ik zap dit najaar naar VIER voor: De Ideale Wereld, Karen & de Coster, Geubels en de Idioten en Dwangers.

Vanaf 31 augustus starten de meeste nieuwe programma’s. Misschien wordt het nu al tijd om een keuze te maken, kwestie van opnameconflicten te vermijden. Mijn tv-week ziet er voorlopig als volgt uit:

Schermafbeelding 2015-08-23 om 17.01.18

Hopelijk zijn jullie al iets wijzer geraakt over het nieuwe tv-seizoen. Veel kijkplezier en misschien tot in een volgende post!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s