How Big, How Blue, How Beautiful is het nieuwe album van Florence + The Machine

De rosse hippie is terug van drie jaar weggeweest en dat met een derde album: How Big, How Blue, How Beautiful ligt vanaf deze week in de winkel. De 12 nieuwe nummers van Florence + The Machine klinken als geheel inderdaad nog bigger dan de vorige albums. Waar Florence Welch haar harp en oertrommels niet kon wegsteken op debuutplaat Lungs, klonken de strijkers en pauken oorverdovend op plaat twee. Deze keer is het iets minder dramatisch, geen harp meer maar ook geen donkere orgels. Af en toe een funky trompet en een dansbaar deuntje.
Ship To Wreck de simpele en toch aanstekelijke radiohit van dit moment mag het feestje openen en wordt gevolgd door What Kind Of Man. Het big’ste nummer van de plaat en meteen ook een beetje blauw. De sass die van het refrein afspat is onvoorstelbaar. Alle woede uitgeschreeuwd komt de titelsong als een eerste rustpunt. How Big, How Blue, How Beautiful heeft duidelijke sporen van de stad der Engelen in Amerika, waar Florence verbleef tijdens haar afwezigheid. Het nummer start voorzichtig en eindigt met een euforisch trompettergeschal. De ideale soundtrack voor een wandeling in het park, het zonnetje erbij, de vogeltjes die fluiten en een lang gewaad aan. Queen of Peace begint opnieuw met een stel blazers, heel dramatisch. De teksten zijn iets toegankelijker dan die op de vorige plaat, het is bovendien ook een echte meezinger. Wat Various Storms & Saints niet echt te noemen is. Een persoonlijke ballad die overeind blijft dankzij de kathedraal van een stem. Daarvoor moet je even gaan zitten en als je dat niet wil, dwingt Florence je toch die afwas te laten vallen en aandachtig te luisteren naar wat ze te verkondigen heeft. Delilah doet enorm denken aan de eerste plaat, de Lungs-vibe is er zeker hoorbaar. Vrolijk, een stevige drum, woorden als freedom en feet, daar is de Florence van vroeger. Laat je niet om de tuin leiden door de eerste minuut, houdt vol en dans de overige vier. Long & Lost klinkt droevig en verrassend sexy tegelijk. Voor het eerst toont Florence haar gebroken hart op een tedere manier.

In de laatste lyric vat Florence de plaat goed samen: Let loss reveal it.

De energieke Florence is ook ingetoomd in Caught, hoewel de lyrics anders doen vermoeden „I can’t keep calm, I can’t keep still”. De verwijzing naar Persiphone is hier misschien iets te ver gezocht. Nog mytischer klinkt de titel van de volgende hit: Third Eye. De rosse haalt uit met haar stem en met een lyric als „there’s a hole where your heart lies” durf je ze niet tegen te spreken. Wat haar derde oog is, is mij niet duidelijk maar als je goed luistert, kan je de raad van tante Florence er wel uitvissen. BONUS! St Jude is opnieuw sober en als je het nummer toelaat, kan het ook ontroeren. In de laatste lyric vat Florence de plaat goed samen: Let loss reveal it. Wat er de afgelopen drie jaar onder die rots is gebeurd, geen idee, maar ze heeft er wel een emotionele plaat uitgeput. Eindigen doet Florence op haar manier, met Mother. Een nummer over de natuur, god en we krijgen het beeld voor ogen dat we van Florence gewend zijn: All these „couples are kissing/And I can’t stand the heat/I lost my shoes and left the party/I wander in the street/I put my feet into the fountain/The statues all asleep/No use wishing on the water/It grants you no relief.”
Al het gejengel over stervende duivels en de hippieharpen zijn in de kast gestoken, Florence heeft met haar kompanen geen nieuwe weg ingeslagen maar heeft haar verhaal wel op een persoonlijkere en eerlijkere manier gebracht. How Big, How Blue, How Beautiful is toegankelijker dan de vorige twee kanjers van albums, bigger alvast, niet zo zeer blue’er maar toch wel beautiful.

Florence is deze zomer nog te zien op Rock Werchter
How Big, How Blue, How Beautiful (bij Island Records) vanaf 1 juni 2015 in de betere platenzaak.

2 gedachten over “How Big, How Blue, How Beautiful is het nieuwe album van Florence + The Machine

  1. Pingback: Sound of … Deze BBC-voorspellingen kwamen uit | Quatsch

  2. Pingback: BBC Sound of … Deze voorspellingen kwamen uit | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s