De kop is eraf! Gansrijden in Ekeren

Exact een week geleden, zondag 22 februari was het weer van dat: Gansrijden in Ekeren. Een oeroude traditie in het Antwerpse polderlandschap: 25 ruiters, 1 gans en tientallen vaten bier. Kortom: Gansrijden.

In Ekeren is er sinds 2007 een heropleving van deze oude volkssport. Voor de mensen van ’t stad die deze boerensport nog steeds niet begrijpen: een dode gans wordt omgekeerd aan een houten balk gehangen, 25 ruiters rijden op een Brabantse knol onder de gans door en proberen de kop eraf te trekken. Iedereen kan zich inschrijven en zo meedingen naar de prijzenpot die gedurende de hele zondagmiddag gevuld wordt met sponsorgeld. Van heinde en verre komt men elk jaar opnieuw kijken naar die boerkes op hun grote paarden. De laatste jaren is het evenement alleen maar groter geworden, er wordt nu zelfs cava geserveerd, voor zij die zich wensen te onderscheiden van de échte polderbewoners. Op 22 februari begon de dag van het gansrijden, zoals de traditie het voorschrijft, ’s ochtends vroeg met een ontbijt bij de koning van 2014: Luc Peeraer. Daarna trok de Lustige Gans, inclusief paard en kar door Ekeren en omstreken. Na een stevig middagmaal werd de dode gans opgehangen op het Kristus-Koningplein, de prijzenpot geopend en de vaten aangesloten. Vanaf 15u mochten de ruiters beginnen trekken en de sponsors hun portemonnee leeghalen. Onder de 25 ruiters dit jaar herkende menig Ekerenaar de fietsenmaker, de bakker en de slager, zonen en vaders. Ze probeerden allemaal de hele zondagmiddag de kop van de bijna bevroren gans te trekken. Het werd uiteindelijk Joppe Vrancken, de jongste deelnemer en zoon van ruiter Dirk Vranken die om 20u er met de kop en de prijzenpot van 7725 euro vandoor ging.

Spijtig genoeg mag De Lustige Gans nog steeds niet meedoen met het keizerrijden. Hoevenen, Berendrecht, Stabroek, Lillo en Zandvliet leveren dan elk 5 koningen die om de titel van keizer rijden. Ook al mogen ze niet meerijden, De Lustige Gans mag dit jaar wel meelopen in de keizerstoet, op 22 maart in Stabroek.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Kom zeker eens een kijkje nemen in Stabroek binnen een paar weken of anders op 14 februari 2016 op het Kristus-Koningplein voor een nieuwe editie van het Ekerse gansrijden! Voor meer informatie kan u altijd terecht op de website van De Lustige Gans.

Advertenties

Een gedachte over “De kop is eraf! Gansrijden in Ekeren

  1. Pingback: 2015: 12 maanden, 12 foto’s | Quatsch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s